Oktober 1881 ble virkelig måneden da nordmennene på Hawaii skrev seg inn i verdenshistorien selv om ikke alle historiebøkene har fått med nettopp det. Om nordmennene satte i gang den aller første streik, er noe uvisst, men at den var én av de første, er sikkert.
1. oktober gikk 42 nordmenn på Alexander & Baldwin-plantasjen på Maui til streik. De ville ikke lenger arbeide, men ville ha rettens avgjørelse om klagene de hadde på kontraktene. Sheriffen hadde fått 60-70 hvite menn fra andre plantasjer til å hjelpe seg med vakthold. Rettens dom førte til at 18 ble satt i fengsel. De andre dro tilbake til arbeidet.
Noen dager senere gikk nordmennene på Hitchcock-plantasjen på øya Hawaii til streik. Her hadde det ofte vært uro mot Hitchcock selv, som nordmennene kalte ”Den røde djevel”.
Nå ville ikke nordmennene jobbe mer under de rådende forhold. De streiket. 57 personer ble brakt til retten i Hilo. Retten dømte dem til fengselsstraff. Men da oppstod et nytt problem for myndighetene. Fengslet kunne bare ta 40 fanger, og der var allerede 15 fra før!
Omstendighetene tatt i betraktning ble mennene sendt tilbake til plantasjen for å jobbe videre. Så skulle svensken Fornander og den svensknorske konsul J. C. Glade, som ikke kunne norsk, undersøke saken. De gav ikke de streikende medhold.
Også på Bond-plantasjen på Kohala, Hawaii, ble det uro denne måneden. Klagen gjaldt maten. Her fikk overraskende nok nordmennene noe medhold idet Bond måtte betale saksomkostninger. Etter det gikk arbeiderne tilbake til arbeid.
Be the first to comment on "Nordmenn i streik (bokutdrag)"