– Jeg er bare en åttedels norsk, sier Dr. Eugene Carvalho, og synes nok det er lite for å bli med i en bok om norskættede på Hawaii. Men han får til svar at det er mer enn nok. Dessuten ser vi bort fra at hans tippoldefar, Jonas Gulbrandsen, var innvandrer fra Sverige til Norge, noe som tynner ut det norske blodet enda mer.
Eugenes tippoldefar Jonas Gulbrandsen var født i Klevan, Skillingmark i Sverige den 25. september 1834, men bodde i Odalen da han utvandret til Hawaii. Han var først gift med Maren Gundersdatter (navnet er noe usikkert). De fikk barna Gulbrand (etternavn oppgitt til Jonsrud) og Maria. 15. april 1879 giftet Jonas seg med Anna Louise Olsdatter i Norderhov. De emigrerte i 1880 med Musca. På skipslisten er de oppført sammen med barna Regina Olava, elleve år, og Oluf Bernhard, ett år. Han døde ombord på Musca.
Sammen med dem emigrerte Jonas’ sønn Gulbrand Jonassen. Det er oppført at han er 18 år gammel og er født i Odalen. Datteren Maria er ikke nevnt. Enten ble hun igjen hjemme, eller hun hadde dødd ung.
Også Jonas’ søster Ida på 34 år og mannen hennes Peder Paulsen fra Eidskog, 25 år gammel, emigrerte sammen med dem.
Jonas fikk arbeid på Bond sukkerplantasje på øya Hawaii med å tilvirke kull.
En ny Olaf
Anna fødte en sønn kort tid etter at de kom til Hawaii. Olaf Reinhardt het han. Jonas døde i 1887 eller 1888, bare omkring 52 år gammel.
Anna flyttet da til Honokaa, hvor de som ville dyrke kaffeplanter eller irske poteter, kunne få jord. Sønnen Olaf mintes at han ikke begynte på skole før han var åtte år. Han og hans bror (han døde trolig før han ble ti år) måtte opp klokken fem om morgenen for å stelle i fjøset, hjelpe moren med melking, og hogge ved. Så var det å gå åtte kilometer til skolen i Honokaa. Hjemme igjen klokken halv tre var det nye oppgaver som ventet. Han skulle igjen hjelpe med å melke, finne mat til grisene foruten utføre andre oppgaver. Klokken åtte la han seg – utmattet.
Be the first to comment on "Slit og ulykke, oppfinnelse og utdannelse"