Ringen sluttet: Barnebarn av Beta-passasjer giftet seg med sønn til kaptein L’Orange

”Det var din far som fikk min bestefar til å emigrere til Hawaii. Han kom med Beta”, sa jeg en dag til Hans Faye L’Orange. Han lente seg tilbake i kontorstolen. Jeg kan ennå se ham for meg da han ristet på hodet. Var det virkelig sant? Han kunne ikke tro.

Men det var sant. Og hun som sa dette til L’Orange, Alice Watson Kerns, ble noen år senere gift med ham.

Hans L’Orange var sønn til kaptein Christian L’Orange og frue Caroline.
Alice L’Orange, nå 96 år gammel og enke, er bosatt i Medford, Oregon.

Edward D. Stengrimsen

Bestefar til Alice står på listen over passasjerer med Beta oppført med navnet Edward D. Stengrimsen. Men Alice har alltid visst at han også hadde navnet Danielsen, så D’en står for det. Hennes bestefar brukte Danielsen som etternavn på Hawaii. Sammen med ham er oppført kone uten at navn er angitt, men hun hette Matilda (født Knudsen). Dessuten er det nevnt at de har med to sønner. En av disse, Olav, var deres egen, men den andre mener Alice tilhørte en annen familie. Det var vanlig at passasjerene omgikk bestemmelsen om at en familie bare skulle ha med maksimum to barn ved at en annen familie påtok seg eierforholdet til man var framme på Hawaii.
Alices mor ble født 23. juni 1881 i Paia, Maui, og fikk navnet Anna Barbara (Kaspera) Danielsen. En bror ble født i 1882, men døde året etter.

Matilda døde allerede i 1883. Årsaken var tuberkulose. Senere giftet Edward seg med Matildas søster, Anna Dorothea Knudsen. De fikk to barn, Charlotte og Elisa (Elisabeth). Matilda døde allerede i 1893 da Anna bare var 12 år.

Alenemor

Anna Barbara giftet seg med Ezra Andersen Watson. De fikk tre barn, den mellomste er Alice. Da Alice var bare fire år gammel, ble foreldrene skilt. Anna fikk dermed den vanskelige oppgaven som alenemor å forsørge en familie og oppdra tre barn.

Hun bosatte seg på en 80 dekar stor eiendom på Pauwela ved Hana Highway. Der hadde de verken strøm eller springvann, men hun klarte seg.

Senere flyttet familien til Oahu, der Alice gikk på McKinley High School og senere Honolulu Business College.

Kule til minne om Pearl Harbor-angrep

Først fikk Alice jobb på biblioteket tilhørende Høyesterett, senere i kundeavdelingen i Liberty House Department Store. I 1935 giftet hun seg med Lambert Kerns og sluttet i jobben ett år senere.

Kerns arbeidet som bestyrer for hagen til Oahu Sugar Company, der Hans Peter Faye L’Orange var en av direktørene

– Jeg husker ennå 7. desember 1941 da japanerne angrep Pearl Harbor. Lambert hadde gått for å spille golf på en høyde like ovenfor Pearl Harbor. Derfra kunne de klart se de japanske flyene.
– Selv var jeg hjemme i hagen, sier Alice, og er kjempeglad for at en kule traff taket på huset og ikke henne selv der hun var i hagen.

– Lenge beholdt vi kulen som suvenir, sier hun.

I 1942 begynte Alice som sekretær for direktør Hans L’Orange. Her jobbet hun fram til L’Orange ble pensjonert i 1957. Hans kone døde i 1975.

Lambert arbeidet på plantasjen til han ble pensjonert i 1968, og døde åtte år senere.
Begge ekteparene hadde hatt gode ekteskap, men nå var to av de fire ektefellene blitt alene.
Hans kontaktet Alice.

- Han fridde og jeg sa ja. Vi giftet oss i 1977, og fikk sju gode år sammen inntil han døde i 1984, forteller Alice.

Alices mor Anna hadde som pensjonist flyttet til Medford i Oregon. Hun døde i 1977. Etter at Hans døde, flyttet også Alice dit, hvor hennes datter og barnebarn bor.
Ringen sluttet

Det var til tider betydelig spenning mellom kaptein Christian L’Orange og de norske sukkerplantasjearbeiderne.

At så en sønn til kapteinen og et barnebarn til en av passasjerne giftet seg med hverandre, kan vel tas som et tegn på at til slutt stod alle nordmennene sammen som innbyggere på Hawaii.