Presseomtaler

NB. Personer omtalt i Greipslands bøker, se nederst

Samlet salgstall for Torbjørn Greipslands bøker han har skrevet eller redigert er 160 000. Dessuten kan nevnes at Greipsland har hatt på trykk vel 850 artikler i norske aviser om emigranter.

Helt til jordens ende 1000 norskamerikanske misjonærer

Ny bok: Helt til jordens ende – 1000 norskamerikanske misjonærer

“Gripende historier”

“Formidabel jobb – misjonshistorie som er nesten totalt ukjent I Norge – Boken anbefales for alle som er interessert I misjons og amerikansk kirkeliv – gripende historier om kallsbevissthet og lydighet – spennende”

Bokanmeldelse i Luthersk Kirketidende, Oslo, av professor emeritus i misjonsvitenskap, Tormod Engelsviken, Menighetsfakultetet (MF-Vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn)

“Viktig å holde misjonstanken levende”

Flott omtale fra faglig hold. Du har grunn til å være fornøyd med arbeidet med denne misjonsboka! Misjon er jo ikke høyt på dagsordenen i alle kirkelige sammenhenger. Derfor er det så viktig å holde misjonstanken og misjonsteologien levende slik du gjør ved å fokusere på misjonærer med sterk kallsbevissthet og lydighet!

Torgeir Flateby, tidligere generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund

“Et solid stykke misjonshistorikk”

I en omtale i avisen Dagen onsdag 20.12 kaller tidligere nyhetsredaktør Audun Mosevoll boken for “en gullgruve” og “et solid stykke misjonshistorikk.”

“Meget lesverdig!”

To som hadde lest boken, skrev dette “Meget lesverdig!” og “Excellent!”

To andre skriver:
– Spennende og velskrevet bok om et savnet tema i den norske litteratur.
– Så utrolig inspirerende å se hva misjonærene tålte og forsaket for å fremme Guds sak på bokstavelig talt upløyd mark. Takk for en god leseropplevelse!

Sterkt å lese, sterkt vitnesbyrd om troshelter
Roald Evensen i anmeldelse i Sambåndet (utgiver Indremisjonsforbundet): En skikkelig god historiebok som jeg anbefaler mange å lese …. Det er utrolig sterkt å lese om de kår mange utsendinger fikk å oppleve på de ulike misjonsfelt de reiste til. Fattigdom, krig, sykdom og død fulgte ofte de mange misjonærene som reiste ut. Det er ikke få barnegraver og unge mødres graver som ligger der ute under Guds stjernehimmel. Det er derfor også et sterkt vitnesbyrd å lese hvordan kvinner og menn reiste seg og gikk videre etter å ha opplevd livskriser av til tider helt meningsløs karakter. Det er ikke få ganger sangstrofen «hvor underlig er du i alt hva du gjør» har dukket opp i mine tanker under lesningen av boken. Boken tar virkelig for seg troshelter som på forbilledlig vis vitner om kallets velsignelse og kallets pris.

norskepionerer1

Norske Pionerer i Sju Verdensdeler

“Svært interessante historier”

Nesten alle i Noreg har nære eller fjerne slektningar som har emigrert til utlandet. Mange av oss likar å lesa om desse emigrantane. Denne boka gir deg svært interessante og spanande historiar frå 15 land verda over om norske kvinner og menn. Kanskje finn du dine eigne slektningar? Boka er vel verd å lesa.

Valgerd Svarstad Haugland, statsråd i Kultur- og kyrkjedepartementet 2001-2005.

“Obligatorisk lesning”

I bladet som Utenriksdepartementet utgir, UD-posten nr 4 – 2010, skriver Einar Tallaksen om boken ”Norske pionerer i sju verdensdeler. Norwegian Pioneers” og kaller den et ”grundig arbeid”. I forbindelse med at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har lansert prosjektet ”Religion og utvikling” med det mål ”å lære mer om religionens plass og rolle i Norges samarbeid med fattige land”, konkluderer Tallaksen med at deler av denne boken burde ligge an til å bli ”obligatorisk lesning”.

“Another success”

“Torbjørn Greipsland scores another success that reveres the Norwegian pioneer spirit”.

Leslee Lane Hoyum in Norwegian American Weekly

“Glemt her hjemme”

Torbjørn Greipsland har gjort det igjen: Den pensjonerte pressemannen har på ny funnet ukjente pionerer blant norske utvandrere – emigranter som gjorde en forskjell der de kom. Men som ble skrevet inn i Den Store Glemmeboken her hjemme.

Yngve Kvistad i VG

I forbindelse med at det i boken antydes at det kan være så mange som 60 millioner norske etterkommere i USA, avslutter Kvistad bokomtalen humørfylt slik: Så neste gang vi funderer på hvorfor alle kverulantene synes å bo i USA, har vi kanskje en kime til svar her.

“Lesverdig”

Lesverdig gjenoppdagelse av norsk utvandring til alle deler av verden – med vekt på trosliv og kirke.

Odd Einar Dørum

“Variert og underholdende”

Variert og underholdende – imponerende å se hva utvandrerne fikk til, samtidig gjør det et sterkt inntrykk å registrere hvordan nye generasjoner står på for å bevare pionerenes arbeid.

Utenriksredaktør Bjarte Botnen i Vårt Land.

“Fascinerende studium”

”Fascinerende studium” skriver Jeff Sauve, NAHA arkivar, i meldingsbladet utgitt av Norwegian American Historical Association, utgave nr. 139.

Bladet gjengir et par sider fra bokens artikkel “Heard the Gospel in the Death Camp at Andersonville”, en artikkel som arkivaren vurderer som særlig interessant i forbindelse med at det i april 2011 er 150 år siden den amerikanske borgerkrigen begynte.

“Very impressed, fascinating stories”

Former president Telelaget in USA, Elaine Nordlie: ”very interesting reading! I am very impressed with the book….I am learning so much and enjoying the fascinating stories. Most of the information is all new for me.” (Veldig interessant lesning. Jeg er meget imponert over boken … Jeg lærer så mye og gleder meg over de fasinerende historiene. Det meste av informasjonen er ny for meg).

“Grundig … solid arbeid … kunnskapsrikt … spennende og dramatisk … bilderikt og vakker … burde interessere mange”

Helsides bokanmeldelse i avisen DagenMagazinet, av tidligere informasjonsleder ved Norsk Lærerakademi, Audun Mosevoll

“…sammendrag på engelsk, noe som gjør boka interessant langt utover Norges grenser”

Etter hvert avsnitt er det gitt et sammendrag på engelsk, noe som gjør boka interessant langt utover Norges grenser. Boka gir en sjeldent god mulig til å utvide horisonten både i vestlig, østlig, nordlig og sørlig retning.”

Åse Buli Egerhei i Egde, organ for Agder Historielag.

“Fascinerende – spennende – kjempestort arbeid – morsomme poenger – engasjerer”

“I tillegg til omtale av menighetene som er bygd opp verden rundt etter nordmenns initiativ, har forfatteren, som har store historiske kunnskaper, fortalt om enkeltpersoners liv og oppofrende innsats for andre. Boka er rikt illustrert med en mengde flotte fargebilder. Forfatteren omtaler selv presentasjonen som folkelig, og det er en helt riktig beskrivelse av hans fortellermåte. Han har også tatt høyde for at boka kan ha interesse for andre enn norskspråklige.

Asbjørn Kvalbein, tidligere forlagssjef i Lunde, nå webpastor, www.norea.no

“Den flotte boka …fin gavebok.”

Geir Møller i Kirkeklokken.
aloha_nordmenn_hawaii

Aloha fra glemte nordmenn på Hawaii

”Meget leseverdig”

Yngve Kvistad i to siders oppslag i VG.
norwegian_prisoners

Nordmenn i dødsleirene

“Fortiet skjebne bør ikke glemmes”

Kommentator Gudleiv Forr i Dagbladet: ”Deres skjebne er fullstendig fortiet, både i oversiktsverk og i norske leksika…Deres dramatiske og til dels blodige historie bør ikke glemmes når norsk utvandrerhistorie skrives”.

“Innsyn i ukjend historie”

Redaktør Johannes Kleppa i Dagen: ” Torbjørn Greipsland fortener takk for at han har samla dette stoffet og gjeve oss inn syn i ein del av nordmenn si historie som er nokså ukjent, men som fortener å koma fram”

“norsk utvandrerhistorie hittil har mangler, alvorlige mangler”

Lektor William Gunnesdal i Utdanning: ”Denne boka viser klart at norsk utvandrerhistorie hittil har mangler, alvorlige mangler”.

“Rosverdig at de mørke sidene dokumenteres”

Tidligere førsteamanuensis ved Høgskolen i Agder, Bjørn Slettan: ”Beretninger om kriger har ofte blitt heltenes og seierherrenes historie, mens kostnaden i menneskeliv, sorg og savn og de lange skyggene i ettertid blir fortrengt. Ikke så i Torbjørn Greipslands bok om nordmenn i dødsleirene under den amerikanske borgerkrigen. Det er rosverdig at han dokumenterer disse mørke sidene, gjennom en imponerende samling av beretninger fra øyenvitner. Når det hevdes at dette kapitlet i krigshistorien i stor grad har blitt fortiet, så synes det være god grunn for påstanden. Det gjelder både generell historieskriving og utvandringslitteraturen”.

“enriched by Greipsland’s analyzations”

“This book is the most extensive compilation of the stories from and facts about Norwegian soldiers in Civil War prison camps….enriched by Greipsland’s analyzations.”

Vesterheim Genealogical Center

Tett innpå – en fin bok

Denne boken kommer tett innpå dagliglivet deres. Den forteller om deres daglige bekymringer for familien og ved fronten, deres frykt, deres Gudstro og tanker på fremtiden. Det er en fin bok, mange sletsforskere vil kunne finne nytt stoff om fjerne slektninger, jeg fant to av mine.

Lektor Finn Holden i Slekt og Data.
med_konger_dronniger

Med konger og dronninger til kirke gjennom tusen år.

Luther Forlag

“Minneskrift”

”Dette er en fin gavebok .. et minneskrift i forbindelse med kirkens tusens års jubileum. Det vil bli mottatt med takknemlighet av en meget stor lesende menighet”

Sjefredaktør Jens Vetland i Fædrelandsvennen.
kongen_slik_vi_kjenner_ham

Kongen slik vi kjenner ham

Damm/Millennium

“Smiler godt”

Forfatteren forteller engasjerende og uten for mange ord om kongens liv og virke. Han tar også med utdrag fra taler kongen har holdt, og ord kongen har sagt. Vi kommer faktisk litt under huden på vår konge på denne måten. Både hans lune humor og engasjement for de svake kommer til uttrykk i boken. Men det mest interessante er likevel alle uttalelsene fra et tilfeldig utvalg av det norske folk. Både rojalister og republikanere viser stor respekt for kongen og hans arbeid. Og heldigvis smiler vi godt av barnas meninger. Veldig bra at Greipsland har tatt med barns oppfatning av kong Harald.

Kari Middelthon i Øvre/Indre Smaalenene

“Solid”

Kulturredaktør Jan E Hansen, Aftenposten: Solid inntrykk.

“Kongens makt”

Nokre av dei mest interessante kapitla er om kva makt og innflytelse kongen har…Ei vakker bok og interessant bok. Det er grunn til å gratulere både forfattar og forlag.

Journalist Anne Johanne Kvale i Folkets Framtid

“Rik bok”

Torbjørn Greipsland skal i høy grad krediteres for en rik bok om kongen vår i hverdag og fest.

Roar Hansen i Tønsberg Blad

“Lysa opp”

…vil lysa opp på bokmarknaden i haust.

Nynorsk Pressekontor

Samlet salgstall for Greipslands bøker er 160 000.

Personer omtalt i bøker skrevet av/redigert av Torbjørn Greipsland

*Per Borten. Omdiskutert og avholdt. Cultura Forlag 1984

Artikler av Johan Snøfugl, Trygve Horne, Lars Leiro, Einar Hovdhaugen, Tove Bye, Ragnar Udjus, John Dale, Marie Anvik, Magnhild Hagelia, Eigil Gullvåg, Einar Aaraas, Olav Garvik,
Per Skaaraas, Johan J. Jakobsen, Sverre Walter Rostoft.
Artikkelen til redaktør Skaaraas om Borten-regjeringen er trolig det mest omfattende oversikt som er skrevet om det regjeringen utrettet.

*Kongen på kirkevei. Lunde Forlag 1986.

Amerikansk utgave i 1987, A King and His Church. Oversetter Harry Cleven. Lunde Forlag.
Intervju med H.M. kong Olav V, av biskop Sigurd Lunde. Om kong Olavs reiser i inn- og utland.
Artikler av kirke- og undervisningsminister Kjell Magne Bondevik, generalsekretær Halfdan T. Bondevik i Sjømannsmisjonen, og generalsekretær Egil Grandhagen i Norsk Luthersk Misjonssamband.

*Vår prins og prinsesse. N.W. Damm & Sønn 1990

Om prinsesse Märtha Louise og prins Haakon Magnus.
Engelsk oversettelse av James Skurdall trykt som vedlegg, utgitt av Vesterheim-museet, Decorah, USA.

*Med konger og dronninger til kirke gjennom 1000 år. Luther Forlag 1995.

Om de norske, dansknorske og svensknorske konger og dronninger.
Medforfattere Audun Mosevoll, Tor Johannes Jensen og Egil Mongstad.
Intervju med H.M. kong Harald, av redaktør Erling Rimehaug.
Artikler av biskop Andreas Aarflot og lagtingspresident Jan P. Syse.

*Kongen slik vi kjenner ham. Millennium (DAMM) 2000.

Intervju med, omtale av, eller artikler av følgende:
Georg Apenes som ønsket kronprins Haralds som president. Stortingsrepresentant for Ap. Martha Johannessen, som sa en norsk jente er like bra for Harald som en utvannet utenlandsk prinsesse. VG-journalist Annemor Møst, som mente kronprinsen burde ta nok en utenlandstur for å finne en passende ektemake.
Biskop Finn Wagle, generalsekretær Ingrid Vad Nilsen, Norges Kristne Råd, fylkesmann Svein Alsaker, Magnhild og Per Borten, blant annet om ordener og om besøk av kong Olav i Flå, Guttorm Hansen, Lars Korvald, Thorbjørn Jagland, Kristin Clemet, Erik Solheim, Carl I. Hagen, Gunnar Kvassheim, LOs informasjonssjef Ellen Stensrud.
Tema for de sist nevnte er særlig kongens makt og innflytelse.
Intervju med Hallstein Braaten Bjercke, Norsk Elevorganisasjon, Øyvind Håbrekke, KrFU,
Arild Gram, Senterungdommen, Anniken Huitfeldt, AUF-leder, Silje Schei Tveitdal, leder Natur og Ungdom, Helge Hjetland, leder Norsk Lærerlag, Anne Marit Hovstad, Norges Husmorforbund, Bente Breivik Petterson, Norges Håndballforbund, Ola Ødegaard, generalsekretær Landsforeningen Rettferd for taperne, Arne Skarpsno, Aslam Ahsan, Rune Bratseth, Anita Moen (Guidon), Hans Petter Buraas, Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Torunn Ropstad, misjonær i Hong Kong, Per Bye Ohrstrom, generalkonsul Chicago, og direktør Knut Djupedal, Utvandrermuseet

*Livet er mer. 10 fortellinger fra virkeligheten. ProklaMedia 1985.

Solgt i til sammen 95.000 eks.
Intervjuere: Kjell Markset, Dag Stange, Preben Colstrup, Rune Aasen, Trygve Strømstad, Kjell Hagen og Torbjørn Greipsland.
Intervju med blant andre Bente Kjølstad Trolldalen, mangedobbel NM-mester i tennis, kongepokalvinner Jarle Ellefsæter, Vigdis og Guttorm Rabben, foreldre til HIV-smittet sønn, ballettdanser Roy Lindquist, lektor Ingunn Hellevik.

*Livet er mer. 14 fortellinger fra virkeligheten. ProklaMedia 1998.

Intervjuere: Anne Lise Haugland, Bertel Aasen, Linda A. Fredriksen, Ove Eikje, Anne Gustavsen, Ove Eikje, Kjell Hagen og Torbjørn Greipsland.
Intervju med blant andre psykiater og tidligere ateist Tove Dahl, Torill Edøy, skuespiller Per Christensen, Elin Mørch (om Margit Sandemos okkulte verden) og professor i statsvitenskap Nils Ørvik.

*Ja vi tror. 14 kunstnere, artister og sangere i norsk kulturliv. ProklaMedia 2002.

Intervjuere: Bjørn Olav Nordahl, Jørn Isaksen, Ellen Lande Gossner, Trude Totland, Per Ove Aarseth, Rebecca Solevåg. Geir Myksvoll Lande og Torbjørn Greipsland.
Intervju med Rune Larsen, Inger Lise Rypdal, Else Marie Jacobsen, Svein Tindberg, Håvard Rem, Trine Øien, Reidar Kolbrek, Inge Engelsvold, Jonny Sjo, Johan-Fredrik Arntzen, Ola B. Johannessen og Stein Ove Berg.

*Drøm og dramatikk i det norske Amerika. Genesis Forlag 1997.

Om nordmenn i New York på 1600-tallet, om Jens Munks tragiske reise, John Kalbeland (den første norske lege i USA), første norske prest Elling Eielson, forfatter og redaktør Waldemar Ager, statsrådsønnen Nils Otto Tank, Helga og Klara Estby (som gikk fra vestkysten til New York til fots), om nordmenn i dødsleirene under den amerikanske borgerkrigen, med blant annet deler av beretningene til Ole Steensland og Bjørn Aslakson Svalastoga, navn på omkring 1500 norske borgerkrigssoldater, om Marie Sandvik fra Hafslo, (Minnesotas Mor Teresa), Coya Knutsen, norsk pionerkvinne i Kongressen, Myrna Pedersen, venninne av Hillary Rodham Clinton, Nancy Kerrigans trener Evy Scotvold, guvernør (senere justisminister) John Ashcroft, om Vesterheim-museet og Nordic Fest i Decorah, Iowa.

*Aloha fra glemte nordmenn på Hawaii. Fra slaveliv til ferieparadis. Emigrantforlaget 2004.

Engelsk oversettelse (som vedlegg)
Om reisen fra Drammen til Hawaii med barkene Beta og Musca i 1880-81, navn på de omkring 600 passasjerene, utdrag fra dagboken til Nils Aars som seilte med Beta, om Hawaiis historie og alle kongene fra Kamehameha den store, om dronning Lilioukalani og sangen Aloha oe, om kaptein Christian L’Orange, plantasjeeier H. P. Faye, Valdemar Knudsen, som ble høvding på Kauai, intervju med blant andre Keith Haugen (sanger og komponist), forfatterne Scott Stone og O. A. Bushnell, konsul Nina Fasi, Sonja Evensen, dronning på havet, Hawaii-mester i huladans Malia Petersen, Kari (Kvam) Akini, Robert Iverson og Audun Davik, som er aktive i det norske miljøet på Hawaii.
Etterord av ambassadør Knut Vollebæk.

*Nordmenn i dødsleirene. Emigrantforlaget 2005

Tusen norske soldater døde i den amerikanske borgerkrigen.
Norwegian Soldiers in the Prison Camps during the American Civil War.
Norsk og engelsk tekst i samme bok.
Brev og dagbøker fra norske soldater. Om fangeleirene, blant annet navn på de omkring120 norske soldatene som ble fanger i dødsleiren Andersonville. Beretningen som Bjørn Aslakson Svalastoga fra Rauland skrev fra pinens og torturens sted. Ole Steenslands tale om oppholdet i Andersonville. Beretninger fra nordstatenes dødsleir Elmira. Seks Steen-brødre fra Grorud i krigen.
Ole Hansen Balling fra Oslo malte president Lincoln og borgerkrigens generaler. Oberst John A. Johnson Skipnes’ beretning fra sin dramatiske flukt og én måneds opphold i fiendeland (For første gang i en norsk bok). Navn på norske soldater i sørstatsarmeen.

*Tid for å le. 333 preste- og predikathistorier fra virkeligheten. Lunde Forlag. 2000.

Illustratør Oddvar Søvik. Bidrag fra blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik, stortingsrepresentant Jon Lilletun, biskopene Even Fougner og Ole D. Hagesæther, generalsekretærene Anfin Skaaheim, Nils-Tore Andersen, Gunnar Prestegård og Tor B. Jørgensen.

Boken fikk først avslag i Norsk Forfatter- og Oversetterforening som faglitteratur. Men etter protester fra blant andre Tande-P, Frode Søbstad, Eva Falck og Reimund Kvideland, førte det til at NFFO-nemnda gjorde om sitt vedtak.

*Lure dyr og glupe fugler. Lunde Forlag 2004.

Om dyr og fuglers instinkter. Dansk utgave Logos forlag 2005.
Etterord av professor Trygve Gjedrem, Norges Landbrukshøgskole.

*Verdens beste svenskevitser. Genesis Forlag 2005.

Anonyme bidragsytere foruten bidrag fra redaktøren Torbjørn Greipsland.

*Tid for å le – igjen. Lunde Forlag 2008.

Lattermilde historier fra virkeligheten – opplevd av predikanter og misjonærer, biskoper og prester, politikere og andre. Illustratør Hans Johan Sagrusten.
Bidragsytere er blant andre Gunstein Draugedalen, Odd Einar Dørum, Øystein Røiseland, Odd Bondevik, Knut Tallaksen, Thomas P. Randulff, Lidvor Heimdal, Torun Engsbråten og Wenche von der Lippe foruten flere av dem som er nevnt i forbindelse med den første Tid for å le-boken.

*Norske pionerer i sju verdensdeler. Emigrantforlaget 2010.

Personer omtalt er blant andre Leif Eriksson som kong Olav Trygvason ba bringe det kristne budskap til Grønland, konger og dronninger i Gardarike og kong Valdemars skjellsettende omvendelse, Sigurd Jorsalfare, prinsesse Kristina, Albert og Arent Andreassen Bradt, som utvandret til Amerika på 1630-tallet, Ole Andreas Olsen, verdensleder for Adventistsamfunnet, prest Per Inge Vik i Mindekirken i Minneapolis, Darlene Nordos og Lesleee Hoyum, begge aktive i samme kirke. Marie Sandvik – Minnesotas Mor Teresa, Lars Skrefsruds viktige USA-besøk, pastor Arthur Rorheim i Chicago, som laget et opplegg for å trekke barn og unge til menigheten. Det brukes nå av 22 000 menigheter i mer enn hundre land. Presten Johan H. Meyer og andre ildsjeler i Chicago, Harold Myra, leder for forlagshuset Christianity Today, kaptein C. A. Larsen – hvalfangstpioner og kirkebygger i Antarktis, Eleanor Meltzer, Kurt Johansen og andre engasjert i Sjømannskirken, Nils Kåre Vedvik om Sjømannskirken i Brasil, Josephine Sadaraka og Toro George på øya Aitutaki i Stillehavet, etterkommere av kaptein Reinert Jonassen fra Farsund, videre om Johanne og Christian Christiansen, Edvard Nielsen og andre pionerutvandrere på New Zealand. Sjømannsprest Åse Lindberg, Trygve Amundsen og Eva Teh i Sydney. Peter Brauteseth og pionerutvandrere i Natal, Sør-Afrika. Anna Larsen Spafford – pionér i Chicago og Jerusalem.

Kommer i høst:

*Helt til jordens ende. 1000 norskamerikanske misjonærer. Ventura forlag 2017.

Utgave med tekst på engelsk:

To the Ends of the Earth. 1000 Norwegian-American Missionaries. Ventura forlag 2017.

Hovedbidragsytere: Gracia Grindal, Erik Kjebekk, Sigmund Edland og Torbjørn Greipsland.

Personer omtalt, blant andre: Halvor og Hannah (Rorem) Rønning, Torbjørg Rønning, Else Fredriksen, brødrene Ole Næstegaard den yngre og den eldre, Anna og Daniel Nelson, Knut og Elisabeth Stokke, Karoline Oudal, Mathilde og Casper Skinsnes, Johan og Olina Hogstad, Erik og Elisabeth Tou, Kittel og Anna Marie (Stenseth) Braaten, Elise (Håland) Tverberg, Lars O. Skrefsrud, Bernhard og Muriel Helland, Naomi Torkelsen, Gabriel Isolany Nilsen og søstrene Caroline Nilsen og Antonette (Nilsen) Halvorsen. Arthur Hall, Malla Moe, Julia og Tollef Brevig, Oscar og Ella (Rølvaag) Brown (Brune), Ole Andres (Andrew) Olsen, David Samuel Olson, Lowell Quam, Heather (Olsen) og Brian Marx.

Dessuten navn på over tusen misjonærer