Han har hatt et mer variert yrkesliv enn de fleste: med utallige timer i lufta som flyger, flere år som fredskorpsdeltaker og leder for utdanning av fredskorpsdeltakere, samt noen meget nervepirrende sekunder på havflaten i et fly med motorstopp.
Men ikke noe av dette har tatt kreftene fra ham. Tvert imot er han som 72-åring aktiv flyger.
– ”I love it”, jeg elsker det, sier Phil Buck Olsen, bosatt på Oahu.
Hans far var Henry Jomar Olsen fra Kabelvåg, der også hans farmor Johanna Karoline Krane er født. Familien emigrerte til USA på begynnelsen av 1900-tallet.
Moren heter Hjørdis Elfrida Buck. Hun var født i Trondheim i 1901 og emigrerte til USA omkring 1912 sammen med foreldrene Petter Christopher Buck og Laura Marie Jenssen. Hun var fra gamle Skogn kommune. Familiene Olsen og Buck slo seg ned i Duluth, Minnesota, hvor hans foreldre Henry Jomar og Hjørdis ble gift.
Men da Henry døde tidlig, flyttet moren til staten New York. Philip har besøkt Kabelvåg og lette etter bestefarens grav.
– Jeg fant den ikke, men det var så mange graver med navnet Olsen at jeg tror jeg var på rett sted, smiler han.
Valgte å bli flyger
Da Phil var blitt vernepliktig og skulle til Korea som soldat, valgte han å be om å slippe det, han ville i stedet ta flygerutdannelse. Det fikk han ja til, og fortsatte på college for å fullføre den utdannelsen. Da han var ferdig, var Korea-krigen omtrent over.
Ferdig med flygerutdannelsen tjenestegjorde han blant andre steder i Vest-Tyskland. Derfra tok han turer til foreldrenes hjemland. Skiturer ble det også anledning til, en sport både han og kona Gail dyrker med turer til Utah, Colorado og Canada.
Men etter noen år som flyver, omkom en venn av ham i en flyulykke. Phil bestemte seg for å finne et annet yrke, og tok toårig journalistutdannelse. Ikke uventet fikk han arbeid i PR-avdelingen til et flyselskap, Western Airlines.
Hva kan jeg gjøre?
– President Kennedy hadde jo sagt at vi heller skulle spørre om hva vi kan gjøre for Amerika, enn hva landet kan gjøre for oss. Nå syntes jeg at jeg allerede hadde gjort en god del for fedrelandet, men hva med å bli fredskorpsdeltaker, er ikke det en god ide?
Han meldte seg i til frivillig tjeneste, ble stasjonert på Filippinere, der han arbeidet i en skole. Senere ble det andre oppgaver til han be spurt om å gå inn i en administrativ stilling som leder for 240 fredskorpsdeltakere.
Et nytt oppdrag sa han ja til da han i 1967 ble bedt om å flytte til Hawaii og lede et program som University of Hawaii hadde ansvar for. Det gikk ut på å utdanne unge til fredskorpstjeneste i Stillehavsområdet og Asia.
Utdannet 3.000 frivillige
– Vi utdannet omkring 3.000 frivillige til dette arbeidet, og sendte dem til tjeneste i Fiji, Western Samoa, Tonga, Mikronesia, Sør-Korea, Filippinene, Indonesia, Singapore, Malaysia, Borneo, Thailand og India.
– En svært meningsfull jobb, sier han om denne tjenesten, der han også fikk bruk for sine egenskaper som flypilot.
Deretter ble han spurt om å bli prodekanus ved det store College of Arts & Science, University of Hawaii i Manoa, Honolulu. Han sa ja, og hadde denne stillingen i 12 år, fra 1973 til 1985.
Vidunderlige fly
Da var det nye oppdrag. Han ble spurt om å bli sjefflyger for selskapet Alexander & Baldwin (A&B).
– Ti lykkelige år der jeg fløy vidunderlige fly, sier Phil. Mest fløy han mellom Hawaii og Fastlands-Amerika, men også noen turer til Europa.
Firmaet som siden 1870-tallet har vært i sukkerbransjen, måtte etter noen år kvitte seg med privatflyet, og Phil Olsen fikk nå i oppdrag å fly privatflyet til First Hawaiian Bank. Etter noen år måtte også de slutte med privatfly på grunn av den økonomiske nedturen i samfunnet.
Men Phil Olsen stod ikke uten jobb. Han ble bedt om å lede et program som Universitetet på Hawaii hadde sammen med Universitetet i Nord-Dakota, et flott program som nordmannen Odegaard hadde begynt.
En oppgave som Olsen har ansvar for, er å gi den endelige vurdering av flygerne etter at flyinspektørene har ment de er kvalifiserte. Først får de en teoriprøve, så tar han dem med opp i flyet for å sjekke at de også kan det praktiske.
– Og det går bra?
– Bare to ganger av omkring tusen tilfeller har jeg selv måtte ta over, sier Olsen.
Dramatisk
Nå har Phil Buck Olsen flydd i 50 år. Men den virkelig prøven fikk han selv i 1968, da han var 37 år gammel. Da stod det ikke bare om teori.
Be the first to comment on "På vingene i 50 år (bokutdrag)"