Oldebarn av Nils Emil Aars har lært seg norsk for å lese dagboken

Jack M. Johnson er oldebarn til Nils Emil Aars. Han har lært seg norsk for å kunne lese oldefarens dagbok. 

Som det fremgår av utdraget vi har gjengitt fra dagboken, kom han til øya Hawaii og sukkerplantasjen til Hitchcock.

Johnson vet at hans oldefar fullførte kontraktstiden. Men da han var ferdig med den, flyttet han til Kekaha plantasjen på øya Kauai. Der ble han kjent med Pernille, som han giftet seg med. Ett år senere flyttet de til Maui.

De fikk to barn, Emily, og Ragna Fredrikke, sistnevnte er bestemor til Jack. Oldemor Pernille hadde tidligere vært gift med Edvard Eriksen. Men han hadde forlatt henne og de to barna, Anders og Marie Elisabeth.
Marie Elisabeth giftet seg med John J. Walsh, som var kjøpmann og senere ble visepresident i Bank of Hawaii. Anders flyttet til Oahu, og forsvant senere.
– Vi tror han flyttet til Norge, sier Jack Johnson.

Måtte slutte

Oldefar Nils arbeidet på flere sukkerplantasjer før han måtte slutte av helsemessige grunner. Han døde 22. september 1921. Både han og kona Pernille er gravlagt på kirkegården i Makawao, Maui.

Bestemor Ragna giftet seg med Frank T. Crawford, ingeniør i Puunene Sugar Company, senere i Oahu Sugar Company. De fikk fem barn.

– Det er fremdeles fettere og kusiner fra Walsh-familien som bor på Maui og Hawaii, og jeg holder kontakt med dem, forteller Jack.

Jack ble født i Honolulu, men han vokste opp på Maui, senere på sukkerplantasjen i Waipahu, Oahu. Etter å ha avsluttet high school, reiste han til California for å gå på University of California i Berkeley. Der møtte han Barbara, som ble hans kone. Hun har arbeidet som kostholdskonsulent, mens Jack har vært kjemiforsker på universitetet.

Familien undret seg

Jack husker at hans mors yngre søster hadde kontakt med Nils Emils nevø, Conrad Flood.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Oldebarn av Nils Emil Aars har lært seg norsk for å lese dagboken"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*