Norskamerikansk Mervin Eastwold plantet minnesmerke til ære for farmere som overlevde landbrukskrisen

Mervin Eastwold
Mervin med flyet han plantet til minne om farmenes alvorlige situasjon. Foto: Torbjørn Greipsland

Norskamerikansk Mervin Eastwold med gode røtter på Austvoll i Sandnes lar det ikke være langt fra tanke til handling. Hva om han plantet et fly i bakken like utenfor landbruksfirmaet?

Broren har stående en utflydd 40-modell, men har aldri fått plassert det i innsjøen hvor han ville ha det.

Mervin foretar et broderlig kupp, henter flyet, sender broren et verdipapir hvor han erklærer at hentingen har kostet ham mer enn verdien av flyet, og vips tilhører  194o-modellen Mervin og hans kone Phyllis. Landbruksmaskiner har Mervin nok av, hull blir gravd, og  flyet plantet. På rekordtid er lokalavisen The Daily Times der og lager førstesideoppslag  om denne underlige nordmannen som plantet et fly. Mervin nådde sitt mål!

God reklame

Men han nådde flere. Etter at folk som ser flyet har kommet  seg etter første sjokket og skjønner at ingen ulykke har skjedd, kommer de innom for å se på maskinparken hans. Bedre reklame enn flyet kan Mervin ikke få.
Flyet betyr noe mer. Mervin har satt opp et skilt like ved som forteller følgende: Reist til ære for alle farmere og forretningsfolk i landbruksbransjen som har overlevd landbrukskrisen i 80-årene.

Historisk sted

Mervin bor på det historiske stedet Norway sør for Chicago, der en stor gruppe av Restauration-utvandrerne slo seg ned i 1834. Mervins far John kom riktignok langt senere, men Mervin kjenner seg godt i slekt med sluppe-folket og er aktivt med for å bygge opp et museum på sted. Hans mor hette Maria Roaldson og kom fra Stavanger. Mervin har selv ikke vært i Norge, men broren John besøkte slekten i Rogaland for noen år siden.

Mervin og Phyllis er store mennesker i et stort hus. Hun har tegnet huset, det har 10 meter høye trekanter til vegger, den ene av bare glass. Innvendig er huset et museum, med 40-50 parafinlykter på kjøkkenet, gamle tannlegestoler og flotte utskjæringer for å nevne noe. Og ikke å forglemme den kjempestore sengen som henger i kjettinger fra mønet. Rene svingsengen.

-Den henger heller høyt, dermed er det lett å gjøre rent under den, ler Mervin og Phyllis og gir ideen gratis videre. -Men pass på hvis dere ønsker å entre sengen i fart. Mervin prøvde den en gang for full tyngde – og har aldri gjort det senere.Seilende skip

Siste ideen som Merven har kommet med, er noen flotte skip. Om sommeren står de i hagen for å minne om sluppen og de norske vikingskipene. Men da høstmørket kom og julen nærmet seg, fikk de den strålende ide: Sett lys på dem: Som tenkt så gjort.  Nå står de der til minne om noe som var, og som en påminnelsen om den store seilas på livets hav.

Masse folk stopper og ser. Og spør. Verken Phyllis eller Mervin har noe imot det. Så forteller de om  nordmennene som kom til Norway. Og om farmernes situasjon. De kan trenge noen trøstens og oppmuntringens  ord. For kunsten å ha kontakt med folk, den kan både Phyllis og Mervin.

(Fra boken Drøm og dramatikk i det norske Amerika. Genesis forlag. 1997).

Be the first to comment on "Norskamerikansk Mervin Eastwold plantet minnesmerke til ære for farmere som overlevde landbrukskrisen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*