Nordmann i Texas oppfant skålharven

Denne enkle "skålen" har fått en plass i museet i Clifton.

En nordmann oppfant skålharven og skålplogen, men har aldri fått ære eller belønning for det.

Mannen heter Ole Jensen Ringnes, født i Løten i Hedmark 14. okt. 1843. Oles foreldre, Jens Olsen Ringnes, og Kari (født Halstenhov), emigrerte fra Hedmark til USA i 1851. De bosatte seg i Bosque county i Texas, hvor en stor gruppe nordmenn både fra Hedmark, Rogaland og Agder slo seg ned i midten av det forrige århundre.

Ikke minst medvirket utvandringens far, Cleng Peerson, som på sine gamle dager hadde slått seg ned i Clifton, til at så mange fikk seg land i her. Cleng er gravlagt på kirkegården i Clifton.
Ole, som var familiens eldste sønn, fikk seg jobb som postmann i Bosque. Observant som han var, la han merke til at når en vogn var tungt lastet, bøyde hjulene seg litt og grov store furer i myk jord. Han begynte å lure på om det lot seg gjøre å lage en skålharv. Han fikk en smed til å virkeliggjøre ideen, og det viste seg at den virket utmerket!Mystisk dødsfall

I 1872 tenkte Ringnes seg en tur tilbake til Norge. Han ville da prøve å få patent på ideen i New York. Der skulle han møte noen som kanskje ville kjøpe patentet. Men så langt kom han ikke. Han døde i New York under mystiske omstendigheter.

Hans bror, John, fikk det råd av patentkontoret at saken kunne bli ordnet i hans navn hvis han kunne betale fem dollars. Det klarte han visstnok ikke, og noe Ringnes-navn ble ikke registrert på patentkontoret. J. I. Case Plow Company fikk senere patent på samme oppfinnelse.

Både i USA og Norge er det svært få personer som kjenner denne historien. Mary Orbeck (født Colwick, etterkommer av utflyttere fra Kjølvik, Jelsa) var i flere år styreformann for museet i Clifton, og er glad for at museet kan presentere denne historien. For noen år siden tok hun kontakt med det amerikanske landbruksmyndigheter for å høre om de hadde noen opplysninger som kunne knytte Ringnes til oppfinnelse.

Men fru Orbeck fortalte at departementet dessverre ikke hadde opplysninger å gi.

(Artikkelen er fra boken Drøm og dramatikk i det norske Amerika 1997 Genesis forlag)Be the first to comment on "Nordmann i Texas oppfant skålharven"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*