Nordmann avslørte sørstatspresidentens fluktforsøk

Jens Radich fra Tune stod æresvakt da liket av president Lincoln lå til skue. Privat foto.

Flere av de over 6000 norskamerikanere som deltok i den amerikanske borgerkrigen, ble med på spesielle oppdrag.

Anders Christophersen fra Gran var med som soldat da general Lee overgav seg 9. april 1865 i Appomattox uten at vi vet nøyaktig hvilken rolle han hadde.

Det samme var Hans Gundersen, født i Ådal. Han ville tydeligvis ha et minne fra om sørstatsgeneralen. For etter krigen viste han stolt fram en sølvgaffel han hadde tatt fra bordet der Lee spiste middag.

Ville flykte

Om Andreas Bøe fra Kongsvinger forteller Vesterheim.org at han hindret sørstatspresident Jefferson Davis i å flykte.

Andreas Bøe hadde i USA navnet Andrew Bee. Bee som betyr bie, er ikke noe dårlig navn for en soldat.

Nettstedet skriver at Bøe var med i kompaniet som arresterte sørstatenes president Jefferson Davis den 10. mai 1865, etter at sørstatsunionen hadde lidd nederlag. Det var den dagen Bøe gjorde sin viktige oppdagelse.
Jefferson Davis prøvde å flykte sammen med sin kone, begge kledd som kvinner. Men Bøe så at den høyeste av de to gikk med spore, det vil si et spisst eller tagget hjul på støvlene. Og dermed ble Lee og kona holdt igjen, takket være en observant soldat fra Kongsvinger..

Æresvakt for president Lincoln

Det var ikke mange fra Østfold som deltok i den amerikanske borgerkrigen 1861-65. Jens Sigvart Radich fra Tune var en av dem.

Han gikk tidlig til sjøs og vervet seg i den amerikanske marine som tømmermann og seilmaker. I USA tok han navnet Henry George Seaman.

Mens de fleste norske deltok i landstyrkene i borgerkrigen på nordstatssiden, var østfoldingen stasjonert i marinen. Han ble utnevnt til overstyrmann, senere assisterende sjefoffiser på ”Oleander”. Skipet var med i angrep på New Smyrna i Florida, bombarderte byen og tok en slupp med bomullslast. Dette fikk den militære ledelsen for sørstatene til å brenne flere skip for å hindre at  nordstatene tok dem.
Det er Agnes Radich som har disse opplysningene om Jens Radich, som var hennes farfars eldste bror.

Men Henry Seaman fikk også et annet oppdrag som han kanskje var den eneste nordmann som fikk. Da liket av president Abraham Lincoln, som ble drept like etter at krigen var slutt, lå til skue, stod offiseren fra Tune æresvakt.

2 Comments on "Nordmann avslørte sørstatspresidentens fluktforsøk"

  1. Norwegian Soldiers in the Confederate Forces by C.A. Clausen and Derwood Johnson (Norwegian-American Studies, Volume 25: p. 105) can be found on the Norwegian-American Historical Association online archives as well as stories on the Norwegian-American Union hero Hans C. Heg.

    • Emigrantforlaget.com | December 3, 2017 at 2:26 pm | Reply

      That is great, thank you. Torbjørn also wrote a book about Norwegians in the civil war. It’s currently sold out, but we’re in the process of a creating an eBook for download.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*