Nina Fasi – den norske konsul på Hawaii (bokutdrag)

Nina Fasi - den norske konsul på Hawaii

Sine barnesko trådte hun i Sandviken i Bergen før hun som 18-åring dro ut i den vide verden for å ende opp i Honolulu som honorær norsk konsul. Navnet er Nina Fasi, født Hamre.

Hun gikk på Sandviken skole og senere Rothaugen skole før hun begynte på husflidsskole for å bli klesdesigner.

– 18 år gammel dro jeg til London for et norsk firma. Sto i et butikklokale i Harrods fashionable butikksenter for å selge dundyner for et norsk firma. Antrekket var norsk bunad. Det var artig og hyggelig, sier hun om sitt første arbeidsår.

Så måtte hun hjem til mor og far, før hun ville ut og se mer av verden. Nina fikk jobb i Vingreiser, noe som førte henne til ulike steder på kloden. De siste to årene for Vingreiser var hun stasjonert i Barcelona – et godt og varmt sted.
– I 1984 fikk jeg telefon fra min bror som da bodde i Hawaii. Han hadde åpnet kontor for familiebedriften Elsafe. Min far hadde oppfunnet safen som nå brukes på hoteller verden over. Lyngs Industrier stod for produksjonen.

Norsk safe i Honolulu

– Den første safen i Honolulu ble faktisk installert i hotellet vi nå er i, Ala Moana, i 1982. Til 1989 var jeg administrativ leder for firmaet her i Honolulu og vi hadde 20 ansatte. Men så ble Elsafe kjøpt opp av Vingcard, de hadde et annet opplegg for virksomheten, reduserte antall ansatte her i Honolulu til fire, og jeg måtte slutte.

– Litt trist, sier Nina, som hadde vokst opp med en safe, som faren stadig gjorde forbedringer på.

I Honolulu ble Nina kjent med Charles Fasi, sønn til Honolulus borgermester Frank Fasi. Ett års tid senere giftet de seg. Dermed kom Nina inn i en familie som stod meget sentralt i Honolulus offentlige liv. Blant nordmennene i Honolulu har Frank Fasi et meget godt ord på seg som en handlingens mann. Han ble gjenvalgt flere ganger og var borgermester i til sammen 23 år.
Etter å ha vært gift i et par år fikk Nina og Charles Fasi sønnen Charlie, som nå er 16 år. Døtrene Christina er 11 og Carina 8.President Bush og prinser

Som svigerdatter til borgermesteren ble du vel med på en rekke begivenheter?

– Ja, vi ble med på en rekke offisielle begivenheter og middager med politikere fra mange land og prinser fra Østen. President George Bush, far til nåværende USA-president, var en av dem som vi var i teselskap sammen med. Også Charlie, som da var to år, var med på begivenheten. Det var et interessant og annerledes liv enn det jeg var vant til, forteller Nina Fasi. Hun mener den kontakten hun da etablerte, medvirket til at hun ble spurt om å bli norsk ulønnet konsul i staten Hawaii.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Nina Fasi – den norske konsul på Hawaii (bokutdrag)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*