Mestere i sang og musikk (bokutdrag)

Keith og Carmen Haugen
Keith og Carmen Haugen

Sanger og komponist Keith Haugen er trolig den mest kjente av de norskættede på Hawaii. Om hvordan han ble hawaiier, sier han at han som soldat var stasjonert på Hawaii.

Senere ble han sendt til Japan, og bestemte seg da for å bosette seg på Hawaii. Men hawaiisk sang og musikk var har ikke ukjent med, det hadde han lyttet til hjemme i Minnesota som ung.

Men først måtte han tilbake til Fastlands-Amerika for studier. I 1968 flyttet han igjen til Hawaii for videre utdannelse (BA) i musikk og hawaiisk språk og kultur. Først bodde han to år på Maui, siden har han bodd i Honolulu på øya Oahu. På Maui ble han godt kjent med hawaiiere, hawaiiere med de gode karaktertrekk som dette folket har, og som han setter pris på.

Glad i hawaiierne

– De hjalp meg og jeg ble godt kjent med dem. Men det er ikke bare hawaiierne jeg setter pris på, også folk med annen bakgrunn, blant andre japanerne, både folket og deres musikk.

Det er ingen tvil om at Keith er blitt svært glad i hawaiisk kultur og glad i det hawaiiske folk. En gang foreslo noen i en sanggruppe at han burde ta et hawaiisk navn.
Han sa nei, det ville han ikke. Han er ikke hawaiier, men en norskættet sanger fra Minnesota, og syntes ikke det var riktig å ta et hawaiisk navn.

– Men jeg satte pris på deres forslag.

Så glad ble Keith i hawaiierne at han giftet seg med en av dem, Carmen U’ilani, som han hadde opptrådt sammen med.

Hun har betydd svært mye for ham, også for hans musikkarriere.

– Det beste som noensinne har hendt. Hun kom med skjønnhet, talent, hula, smil og latter, sier han.

Carmen tilhører Ohana Kauaua-familien, som skal være den største familien av innfødte på øyene. Hun kan i følge mormonernes arkiv føre sin slekt 12 slektsledd tilbake til Liloa, som var høvding på øya Hawaii.
Men hun har også kinesisk, filippinsk og spansk blod i årene. Hennes mor var huladanser, noe hun selv er, og har blant annet danset i Bangkok for dronningen av Thailand.
Carmen både synger og spiller sammen med Keith, hennes favorittinstrument er firstrenget ukulele.

I mange år opptrådte Keith og Carmen på den verdenskjente og rosamalte Royal Hawaiian Hotel ved Waikiki-stranden. De siste årene har de opptrådt på Pacific Beach Hotell i Waikiki, der de synger og spiller to kvelder i uken. Det er nesten bare hawaiisk musikk de spiller. Hans elegante frue opptre i lang kjole i nøytrale farger. Intet skal distrahere for hennes nydelige stemme. På hodet har hun en enkel blomsterkrans.

Opptrådt verden over

Og Keith synger den kjente sangen:

” I love a pretty Maui girl,” jeg elsker en vakker jente fra Maui.

Det passer bra. Carmen er oppvokst på den øya. Men hennes morsmål er ikke hawaiisk, men engelsk. Så Keith er trolig den som er best av de to i hawaiiernes morsmål.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Mestere i sang og musikk (bokutdrag)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*