Mathea fikk 16 barn. Men det var ikke nok, hun og mannen Anton adopterte en gutt. At Mathea fikk rekordmange barn er i seg selv enestående. Men enda mer utrolig at alle vokste opp til voksen alder. Det er svært uvanlig, også i dag, og aller mest for mer enn hundre år siden.
Mathea Pedersdatter er født 2. januar 1860 på Monsrud husmannsplass under Odals Verk i Sør-Odal. Men de flyttet, og i 1875 viser folketellingen at de bodde i Enebakk.
Den 27. desember 1877 giftet hun seg med Anton Martinsen, som var døpt 11. april 1856 i Enebakk. Anton var skomakermester da de giftet seg. Senere tok han etternavnet Birkelund etter stedet de bodde på, Bjerkelund.
I folketellingen av 1891 står han oppført som skomaker og tre andre skomakerfamilier bodde i samme huset på Bjerkelund under gården Børter.
Kate Victoria Nordby, Lørenskog, hennes søster Eva (død) og kusine Bjørg Wedholm, Jar, begynte med slektsgransking som hobby for ca. 22 år siden. De er barnebarn til Matheas søster, Elisabeth.
-Våre mødre sa ofte at Mathea fikk 16 barn og tok til seg den 17, forteller Kate.
Mathea hadde huspost på Brattli under Rakkestad i Enebakk i 1875 ifølge bygdebokforfatter Birger Kirkeby.
-Vi har nok den mening at Harald Ludvig, født 1876, døpt som ektebarn av Anton og Helene Hansen på Fuglli, egentlig var Matheas sønn, sier Kate, og nevner at
ifølge folketellingen fra 1900 bodde Harald Ludvig som såkalt familielosjerende hos Mathea og Anton. At Harald Ludvig var forlover for Matheas datter Magnhild da hun giftet seg, peker i retning av at de to var i slekt, det vil si halvsøsken.
Ønsket seg en liten gutt
Det 17. barnet, som Mathea og Anton tok til seg, var Thorolf Kristiansen (Birkelund). I folketellingen 1910 står det at han er født 9. oktober 1904 i Enebakk. Men Kate er ikke overbevist om at det er riktig, for hun finner ikke Thorolf i dåpsregisteret.
-Det jeg har hørt fortalt er at Anton hadde truffet på ham og tatt ham med hjem
for han synes så synd på gutten. Hvem som var hans foreldre, har jeg ikke funnet. Jeg har til og med hørt sagt at Anton hadde sagt følgende da de andre barna var blitt for store til at de kunne sitte på fanget hans:
-Jeg ønsker en gutt jeg kan ha på fanget når jeg spiser! Og det fikk han, forteller Kate Nordby.
Hun vet mye om slekta. Men det er også noe hun ikke har funnet ut.
Hun leter etter en grandonkel som reiste til Hawaii og videre til Seattle. En grandtante, en søster til Mathea, emigrerte til USA i 1887. Men hun har ikke klart å oppspore henne lenger enn til at hun kom til Minnesota.
Ulike yrker
Så langt Kate vet, greide barna til Mathea og Anton seg bra. Eldste dattera Mina ble gift med Christian Peckel, som tilhørte en kjent apotekerslekt. De drev i noen år Norderhaug Landhandel i Eikebergdalen i Enebakk.
Jørgen, født i 1891, var lagersjef hos Navigator i Oslo, som solgte utstyr til skipsflåten. Han døde i 1933.
Kristian August, født i 1886, ble kjøpmann i Oslo. Han emigrerte 11. mai 1907 sammen med søsknene Valborg og Alfred til USAS, men kom senere tilbake og bosatte seg i Lørenskog, der han var søndagsskolelærer i mange år på misjonshuset Betania. Han døde i 1966.
Valborg, gift i USA med Carl H. Wigeland fra Audnedal i Vest-Agder, drev en tid et pensjonat på Manhattan, der mange norske bodde.
Sentrale universitetstillinger
Alfred giftet seg i USA med Jacobine Gundersen fra Spangereid i Vest-Agder. Han levde til han ble 93 år gammel. Da han døde, bodde han og kona i Texas hos sønnen Alfred Evans og kona Agnes.
Alfred Evans Birkelund døde 25. september 2010. I et minneord i News journal i Longview, Texas, går det fram at han hadde en solid utdannelse og tok doktorgrad i pedagogikk ved East Texas State University. Han ble senere dekan og visepresident ved LeTourneau University før han ble visepresident ved Dallas Baptist University. Han var sterkt engasjert i Gideon International Association og i Rotary.
-Dr. Birkelund tilbrakte sitt liv med å tjene sin Herre og Frelser, Jesus Kristus, med undervisning, forkynnelse og rådgivning av andre. Dette var hans største glede og det overordnede mål i hans liv, heter det i omtalen.
Kirketjener i Pipervika
Ludvig, født i 1885, ble gift med Tally Solberg, kunstner fra Hobøl. Ludvig hadde en rekke sentrale stillinger innen kirke og misjon.
Han var klokker og kirketjener i Pipervika Småkirke i Vika i Oslo, en kirke som ble innviet i 1911 for å avlaste den store menigheten som sognet til Johannes-kirken. Senere var han klokker i Garnisonskirken. Han hadde også oppdrag for Bibelselskapet og han bestyrte i noen år Det Norske Misjonsselskaps Oslo-kontor. Han døde 48 år gammel. I minneordet heter det:
-Klokker Birkelund var meget avholdt blant de mange han kom i forbindelse med, på grunn av sitt elskverdige vesen og sin tjenestevillighet.
Ellers kan nevnes at Peter i 1910 var reservekonduktør/togfører i Sporveien i Oslo.
Olaf og kona Olga bodde noen år på Rykene Brug i Øyestad i Aust-Agder, der han arbeidet som tesliper. Senere hadde han skotøybutikk i Thv. Meyersgate 54 og skomakerverksted trolig samme sted.
Mathea reiste i 1925 med «Stavangerfjord» til USA for å besøke barna der. Hun døde 31. januar 1933 av bronkitt og hjertefeil. Hun var da 73 år gammel. Mannen Anton hadde dødd allerede i 1914 av hjertefeil, 58 år gammel.
Foto:
Mathea og Anton Birkelund med 15 av barna. Harald Ludvig, som antagelig var Matheas første sønn, er ikke med på bildet, heller ikke Thorolf Kristiansen Birkelund, som de adopterte. Kate Nordby mener bildet er tatt omkring 1903 og at det viser barna i denne rekkefølge. Bakerste rekke fra venstre: Valborg, Ludvig, Jørgen, Kristian August, Sverre, Alfred, Peder og Mina.
Midterste rekke fra venstre: Magnhild, Olaf så foreldrene Mathea og Anton, videre Carl Magnus og Anna.
Fremste rekke fra venstre: Lisbeth, Hildur og Elida. Privat foto.
Be the first to comment on "Mathea fikk 16 barn – alle vokste opp til voksen alder"