Likhet mellom nordmenn og hawaiiere

– Tar seg ikke selv så høytidelig

– Det var kona Terry som fikk meg til å flytte til Hawaii 1981. Julaften samme år giftet vi oss.

Det er Haakon Bjerke som forteller dette. Han er født på Veitvet i Oslo i 1956. Han møtte Terry på en ferietur i California. På Universitetet i Hawaii utdannet han seg til bibliotekar. Siden 1988 har han arbeidet i fengselsvesenet (Department of Public Safety, Staten Hawaii) som bibliotekar. Han er ansvarlig for lovbiblioteket og andre bøker som fanger og stab bruker ved Waiawa fengslet i Honolulu. De siste par årene har de også utvidet med en del skjønnlitteratur.

Håkon jobber også som sersjant i Hawaii National Guard. Det er en deltidsjobb han bruker en weekend i måneden på.



– Trenger Hawaii noen nasjonalgarde?

– Hver stat i USA har en nasjonal garde. Det er statens egne soldater som blir utkalt når det skjer noe, som for eksempel hvis en tornado kommer. Vi er der når skader skjer, men rykker også ut hvis noe ulovlig som smugling er på gang. Det er Hawaiis guvernør som er sjef for delstatens nasjonalgarde.

Kona Terry jobber som bokfører i helsedepartementet på Hawaii.
– Hvordan traff du en kvinne som viste seg å være halvt norsk i tillegg til at hun er halvt japansk?

– Jeg traff henne i et selskap, og ante ikke da at hun var halvt japansk, halvt norsk. Vi hadde samme interesser, og det var tilfeldig at jeg senere fant ut at hun hadde norske røtter. Hennes slektninger i Norge inkluderer Dyre Vaa fra Telemark, forteller Haakon. Han og Terry har to barn, Elisabeth og Brian.

Slekt og roser

– Hvilke interesser har en utflyttet nordmann på Hawaii?

– Vi er veldig interessert i slektsforskning og har flere tusen navn i arkivet. Familien driver med bodysurfing, det vil si vi ligger flate på vannbrettet, mens bølgene kommer inn, forteller Håkon. Og de dyrker orkideer, bedre kjent som hawaiiroser.

– Er det riktig at en høyere prosent av polynesiere, de innfødte hawaiierne, er i fengsel, sammenlignet med etterkommere av andre folkegrupper?

– Ja, både de og folk fra Samoaøyene og Mikronesia har en forholdsvis høy andel i fengsel. Flere av disse kommer fra familier med svært lav inntekt, og mange er innblandet i narkotikasaker.

Likheter

– Du har oppdaget noen likheter mellom nordmenn og hawaiierne?

– Jeg mener det er fellestrekk i lynne mellom nordmenn og hawaiierne. Verken hawaiierne eller vi nordmenn tar oss selv høytidelig. Samtidig har vi en jordnær og realistisk oppfatning av oss selv. Jeg tror at dette er felles for sjøfarende folk. Hawaiierne har et nært forhold til sjøen slik også vi nordmenn har. Noen av dem kaller seg selv “vikinger” av Stillehavet, sier Haakon.

– Det hender vi ser oppslag i avisene på Hawaii som tyder på at den kriminelle er norskættet. Kjenner du noen slik?

– Jeg har foreløpig bare møtt én fange som var av norsk avstamming. Men det er sikkert flere som har norsk blod i årene og som jeg ikke har møtt eller vet om er norskættede, sier Haakon.
Han er fremdeles overrasket over hvor vennlige folk er når de hører at han er norsk. Det som de forbinder med nordmenn, er vikingene.



– Jeg tror at jeg har blitt vennligere mottatt hos folk her nede på grunn av min norske avstamning enn andre hvite folk som kommer fra Fastlands-Amerika. Reaksjonen har vært veldig positiv, sier Bjerke, som føyer til at det gikk ett år før han ble akklimatisert til det varme været.

Han har denne utfordringen til norske myndigheter:

– De burde drive en aktiv turistpolitikk og få folk herfra til å reise til Norge. Nordmenn kommer til å bli overrasket over hvor mye vi har i felles med hawaiiere. Jeg tror det er en god idé å opprette mer kontakt mellom Norge og Hawaii. Det er en god del hawaiiere som er gift med etterkommere av nordmenn. Dessuten burde den norske stat oppfordre norske studenter til å studere her, slik svenskene oppfordrer sine.