Kaptein James Cook – velmenende, men ingen gud

Den engelske oppdager, kaptein James Cook, var mannen som sammen med sitt mannskap på skipene ”Resolution” og ”Discovery” kom til øya Kauai i januar 1778. Han gav senere øyene som i dag utgjør staten Hawaii, navnet Sandwichøyene, etter sin støttespiller og venn, den engelske jarlen av Sandwich.

At Cook var den første europeer som ankom øyene, er ikke sikkert. Kartfunn i Spania tyder på at spanjolene visste hvor Hawaii var. Også likheter i klesdrakt og våpentype taler for tidlig kontakt mellom Hawaii og Spania.

De innfødte tok vel imot kaptein Cook og hans mannskap. Fordi det er betydelig likhet mellom hawaiisk og språk på de andre stillehavsøyene, blant andre Tahiti, kunne de kommunisere med hverandre.

Cook og hans folk ble vist rundt på øyene, de fikk fylle opp tønnene med vann, og de byttet til seg søtpoteter og griser mot spiker.




Spiker var meget ettertraktet vare. Hawaiierne byttet ikke bare til seg varer, de stjal også. Som andre polynesiske folkeslag kaptein Cook hadde besøkt, stjal de uten skrupler. Men hans egne sjøfolk var ikke bedre. Også de stjal spiker, som de gav som gave til hawaiiske kvinner de hadde sex med.

Kaptein Cook ville gjerne ha unngått at hans menn og hawaiierne hadde sex med hverandre. Grunnen var at han ikke ville at de skulle bli smittet av kjønnsykdommer. Men det var umulig for kapteinen å stoppe sexhungrige sjømenn og like villige hawaiiske kvinner enten sexlivet florerte på land eller om bord i skipene. Et kanonskudd på kvelden fortalte at nå var det tid for å komme om bord, og et liknende skudd om morgenen fortalte at nå var nattlivet over.

Kaptein Cook stanset bare et par uker. Men han og mannskapet ble vel kjent med hawaiiernes skikker, vaner og gudsdyrkelse, og noterte ivrig hva de så. De hadde forresten ikke bare gitt hawaiierne spiker. De hadde også gitt dem to geiter og en geitebukk, to villsvin, melon, gresskar og løkfrø.

De to skipene satte kursen for å finne nordvestpassasjen. De lyktes ikke å finne den, og la turen tilbake om varme Hawaii. Først ankret de opp ved Maui, der de møtte den øverste høvdingen på Maui, Kahekili, som ga kaptein Cook en kappe av rødfargede fjær.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Kaptein James Cook – velmenende, men ingen gud"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*