Jenna valgte møllergutten Johan – og Hawaii

Johan A. Henrickson var møllergutten som ikke var god nok for sine svigerforeldre. Men da han kom til sukkerplantasjen på Hawaii, var han den eneste som klarte å reparere mølla. Dermed fikk han jobben som teknisk sjef for den.

Johan, født i Bergen 1854, kona Jenna, født i Christiania 1851, og datteren Magda Alvida, født i Drammen 1877, var passasjerer på Beta.

Passasjerlisten viser at Johan, 25 år gammel, står oppført som gårdbruker. For kona er det ikke oppgitt alder, men ifølge dødsattesten hennes var hun født i 1851. Hennes pikenavn er ikke oppgitt, men muligens var det Jacobsen. Jenna hadde født en datter dagen før skipet kom til Maui.

Storparten av de som kom med skipet, skulle arbeide på plantasjer på Maui, men familien Henrickson var blant de som skulle til en plantasje i Papaikou på øya Hawaii, ikke langt fra øyas hovedstad Hilo.Forholdene snart bedre

I et intervju med historiker Eleanor Davis fortalte Magda følgende:

L’Orange, som styresmaktene på Hawaii hadde sendt til Norge for å skaffe arbeidere til sukkerplantasjene, skulle ha fortalt at de “kunne gå ut i skogen og finne egg og kyllinger. Og de kunne plukke kaffebønner rett fra trærne.”

Til å begynne med bodde familien i brakker i Papaikou og kokte i et skur utendørs. Men da faren ble overført fra tungt arbeid på marka til mølla, ble forholdene bedre og de fikk en finere bolig på en høyde ved mølla.

– Plantasjesjefen Hitchcock hadde rødt hår og skjegg og ble kalt “Den røde djevel” av nordmennene, ifølge Magda.

Stanley Hartmann, barnebarn til Jenna og John Henrickson, har skrevet ned dette:

Mintes de der hjemme

Bestemor Henrickson brukte å fortelle om deres første tid på Hawaii. Huset de bodde i, hadde jordgolv og var et hvitvasket skur eller hytte. Hun gråt og gråt over de elendige forhold de levde under.

Så fortalte hun om sin barndom i Norge og det deilige hjem hun hadde der med rikelig av meieriprodukter, bakverk, dundyner, hvite lintøy – og selskaper.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Jenna valgte møllergutten Johan – og Hawaii"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*