Hele livet på Hawaii – men snakker utmerket norsk (bokutdrag)

Erling og Rose Ericksen
Erling og Rose Ericksen

Den 8. desember 1942 skulle Erling Ericksen ha reist fra Hawaii til Brooklyn for å besøke foreldrene, som da bodde der. Den turen ble det ikke noe av. Dagen før bombet japanerne Pearl Harbor, og situasjonen for amerikanerne, for Hawaii og for Erling Ericksen var radikalt endret.

Lyngdøler på øya Hawaii hadde nevnt for meg at det bor en utflyttet spindsværing på samme øya.

Jeg ringte og sa jeg gjerne ville treffe ham. Overraskelsen var stor da mannen snakket norsk like så godt som nordmenn flest. Og det enda han ikke omgås nordmenn, for de er det ikke så mange av på øya.

Erling Ericksen er født i Chicago, men oppvokst i Hønevika i Spind. Siden han forlot Spind før 2. verdenskrig brøt ut, har han bare vært hjemme én gang, i 1984.

Erling ble soldat i den amerikanske armeen 18 år gammel, i 1939. Men at japanerne nesten ødela hele den store amerikanske stillehavsflåten 7. desember 1941, var et sjokk og førte til store endringer for mange.

I kamp i Stillehavet

For Erling Ericksen førte angrepet til at han ble sendt til Stillehavet som soldat. Flere ganger var han i kamp mot japanerne, blant annet på Salomonøyene.
Han ble skadet, fikk malaria, men kom seg.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Hele livet på Hawaii – men snakker utmerket norsk (bokutdrag)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*