Han ville fortelle barna om familiens norske bakgrunn

William E. Trimingham vet mye om sin egen slekt, men også om andre norske familier på Hawaii. Historiene er samlet i heftet ”Hawaiian/Norwegian Recollections” – 2000.

Han sier at han startet innsamlingsarbeidet for at han skulle kunne fortelle sine barn om sin norske arv. Han ble ekstra oppmuntret til å gjøre dette da han ble kjent med Anne Simons, selv norskættet, bosatt i Kailua-Kona, og Alice Watson Kerns L’Orange, norskættet og gift med Hans Faye L’Orange.

Heftet har han dedisert til sin mor, Edith Christina Christophersen Trimingham, som levde til hun ble 95 år.

– Aldri hørte jeg hun si et negativt ord om noen, forteller William, eller Bill som han kaller seg. Han er bosatt i Seattle.

Bills besteforeldre på morssiden kom begge med skipet Beta. Bestefarens navn var Christian Christophersen, han var fra Haugesund. Bestemoren var Else Rasmussen Skar fra Eiker. De var sammen eller forlovet før de reiste, og giftet seg i Paia, Maui, 3. april 1881. Også Elses bror Hans Peder var med samme skip.Arbeidet på kanalanlegg

Christian og Else var blant de som ikke måtte arbeide på plantasjene. Han arbeidet til å begynne med i en forretning i Haiku, og Else som husholderske for familien Dickey, eieren av forretningen. Senere fikk Christian arbeid på kanalanlegget som fraktet vann fra Hana-kysten til Spreckelsville, hvor det var stort behov for vann til sukkerplantasjene.

Christian og Else hadde fire barn. Christopher Dickey, Ragnvald Theodore, Mary og Edith. Christian hadde stillinger både som ingeniør og arbeidsformann på ulike plantasjer. Else døde allerede i 1904 av tyfus. Christian levde til 1921.

Jordskjelv

Christopher reiste til California, men mistet jobben etter jordskjelvet i San Francisco i 1906. Han bodde i en boligblokk av murstein. Utenfor hadde han parkert sin helt nye motorsykkel. Da jordskjelvet kom, raste veggen ut over sykkelen. Skjelven dro han tilbake til Hawaii, giftet seg, og fikk jobb på sukkerplantasjer. Den siste stillingen han hadde, var som superintendent. Han døde i California i 1972, 89 år gammel.

God kokke

Ragnvald Theodore giftet seg med Martha Olsen. Hennes mor var Regina, datter av Anna og Jonas Gulbrandsen (se egen artikkel), og Charles Emil Olsen. På grunn av dette giftermålet ble William kjent med Gulbrandsen-slekten siden Martha ble hans tante.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Han ville fortelle barna om familiens norske bakgrunn"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*