Halvt norsk, halvt hawaiisk

Det er ikke godt å se på Agnes Tronas at hennes mor var innfødt hawaiier. De dominerende ansiktstrekkene er norske, slik det også er for hennes fire brødre og tre søstre. Men den ene broren hennes, Henry, har morens polynesiske trekk.

Agnes Tronas er født på den vakre øya Kauai. Hennes bestefar, Elias Nilsen Tronæss, kom sammen med kona Anna, født Olsen, og barna Anna på fire år og Elida Theodora på to år, med båten Musca.

Elias var fra Ullensvang, Anna fra Kongsberg, mens de to barna var født i Christiania.

Agnes mener bestefaren hennes greide å rømme til Kauai. Det er mulig. Men flere av de norske som kom med Beta og Musca, fikk seg arbeid på Kauai. Uansett hvordan Elisa og familien kom til Kauai, så ble de boende der. Der ble Agnes’ far Olaf født. Han giftet seg med en hawaiisk kvinne, Irene.
Agnes tror morens familie var rimelig stolt over at hun giftet seg med en nordmann.

– Både min far og mor var høye mennesker. Det var uvanlig at de innfødte hawaiierne var så høye slik min mor var, forteller Agnes, da vi i fjor møtte henne i leiligheten hennes i Oahu. Nå har hun flyttet tilbake til Kauai.

Stille – tilbakeholden

Far til Agnes var slakter av yrke. Husarbeidet var morens ansvar.

– Hvordan vil du karakterisere din mor og din far?

– Far var av den rolige typen. Jeg hadde et nært forhold til ham. Kunne nesten lese tankene hans. Jeg tenkte ofte, nå gjør han det og det, og så gjorde han det, forteller Agnes.

Hun husker godt at moren sang for dem og spilte på ukulele, et firstrenget instrument som er så typisk for Hawaii, men det ble innført fra Portugal på 1800-tallet.

– Sangene var av ulike typer. Kjærlighetssanger, triste viser så vel som tekster med kristent innhold. Og ofte satte hun inn navnet på den hun sang for i teksten.

– Hva slags mat laget hun?

– Mor var god til å lage mat etter hva de besøkende ønsket. En typisk rett hun laget hette luau. Det er en hawaiisk rett pakket inn i taro-blader.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Halvt norsk, halvt hawaiisk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*