Firmaet Holum & Sønner – ikke i Holum, Norge, men i Chicago

Richard Holum viser fram presentasjonsbrosjyren og et produkt de har laget.

Det er mange med etternavnet Holum i USA, særlig i statene Illinois og Wisconsin. Men de mest kjente er familien til nå avdøde Edward Holum. Hans datter Dianne ble kjent verden over som verdensmester og olympisk mester på skøyter. Hans sønner Richard og Edward jr. driver nå firmaet ”Holum & Sons Co” i utkanten av Chicago.

(Skrevet i 2002)

Etternavnet har familien fra Holum, der familien med røtter i Laudal, bosatte seg på Holmegård. Senere flyttet de til Kristiansand, og herfra emigrerte søskenene Otto, Theodor og Kristine, i følge opplysninger som Bjørn Slettan gir i Holum Historielags blad ”VÅR ARV”.
Otto hadde sønnen Arthur, som grunnla et firma i innbindingsbransjen. Inntil for ett år siden var den sønnen Edward som var styreformann og direktør, men etter hans død har sønnene Richard og Edward jr. overtatt ledelsen.

Besøkte Holum

I 1972 var Edward og hans kone Arleen på besøk hos familie i Kristiansand så vel som i Holum. Da lovte de at de skulle komme igjen 10 år senere, noe de holdt. Da var de to guttene med, men Diana hadde reist direkte til Eskilstuna for å delta i sprint VM.

Edward var sterkt interessert i jakt og fiske. Da de giftet seg, måtte kona love at han skulle få dra to uker hvert år på fiske og jakt. Hans store interesse for friluftsliv har nok medvirket til at familien er av den sporty typen.

Også Richard har arvet denne interesse. Men det er ikke alltid det blir så mye tid til det. Han forteller at han i lengre perioder kan arbeide 18-20 timer per dag.

Aktive katolikker

Familie er svorne republikanere. Familien tilhører Den katolske kirke, noe et mindretall av de norske immigrantene gjør. Kirke og menighet har høy prioritet for Richard og hans kone Jessica. Men mest bemerkelsesverdig er det nok at det i inngangspartiet i det nye firmalokalet i Westmont, henger en tegning av Jesus med innskrift på engelsk ”Vi stoler på Jesus”. Selv i USA, der troen synliggjøres mer enn den ofte gjøres her i landet, er et neppe mange som har et slikt vitnesbyrd i inngangspartiet på et forretningslokale.

Dessuten henger det bilde av Arthur, Leo og Edward Holum, og et flyfoto av gårdene i sentrum av Holum.

Disse bildene henger i inngangspartiet i den nye bygningen.

Innbindingsbransjen

Det er et flott lokale de har reist i Westmont, som Richard viser oss rundt i. Det er bare to år gammelt.

Firmaet hører til i innbindingsbransjen. Men deres oppgave er ikke å binde inn bøker, men å lage pene brevordnere med firmamerke og i flott utstyr, esker og kofferter med firmamerke og i elegant utførelse, så vel som en rekke andre varer som omslag til å ha menylista i. McDonald har bestilt slike fra dem.

En bygning med dette firmaskiltet finner du i Westmont, Chicago.

Ellers trykker de navn og varemerke på alt fra t-skjorter til bager og portemoneer og penner.
En rekke maskiner av de mest utrolige typer finnes i det fire dekar store lokalet.

– I alle år har familien vært noe forsiktig med å investere i utstyr. Vi har merket den økonomiske nedgangen de siste par årene, sier Richard. Men like fullt er det klart at de har fulgt med i utviklingen og klart seg bra. Av en presentasjonsbrosjyre for firmaet går det fram at de har vunnet en rekke priser for sine produkter. Så skulle noen ønske seg en meny-omslag eller brevordnere av høy kvalitet, laget av firmaet Holum & Sons, så er det bare å bestille. De prisene Richard oppgir, høres rimelige ut når man vet at det meste av arbeidet gjøres for hånd.

(Skrevet i 2002)

Be the first to comment on "Firmaet Holum & Sønner – ikke i Holum, Norge, men i Chicago"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*