– Kjøtt- og melkeproduksjon på Hawaii har en rekke fordeler fremfor på det amerikanske fastlandet. Først og fremst fordi dyrene kan gå ute hele året og spise gras.
Det er Erik Cleveland som sier det. Han er ansatt på University of Hawaii i Hilo.
Cleveland forteller at det er et stort antall farmer og rancher på øya.
Grønnsaker, frukt og blomster dyrkes over hele øya. Husdyrbruk utgjør en stor del av arealet. På farmene er oppal av kjøttdyr det vanligste. Mange av ranch-eierne selger de fleste av kalvene så fort de er avvendt, til fastlandet og Canada. Prisen for slike kalver er god. Men egentlig er det galt å sende kalvene herfra og til fastlandet når de kan vokse opp her på gras. Dyr som får gras, har noen fordeler framfor de som får kraftfôr, sier Cleveland.
Ute hele året
På grunn av det milde klimaet kan dyrene gå ute hele året. Få andre steder i USA er det mulig.
Den største ranchen er Parker Ranch. Grunnleggeren var en av de første immigrantene som kom til Hawaii i 1809. Bare tallet på kyr på denne ranchen er 17.000.
Antall dyr på farmene ligger gjerne på fra 20 til 100.
– Hva med geiter og sauer på øya?
– På ganske mange av de store ranchene så vel som på små farmer, har de sauer og geiter til kjøttproduksjon. Geitekjøtt er populært fordi den filippinske befolkningen her liker det, forteller Cleveland.
Derimot er det få farmer hvor de har geiter til melkeproduksjon. Men på to farmer produserer de geitost, ikke den brune typen, men en lys.
Fotråte
Selv om klimaet på øya Hawaii er mildt, er det fuktig på østkysten av øya. Til tider regner det hver dag, slik at sauene og geitene får problemer med klauvene og kan få fotråte. Det er et problem som Cleveland forsker på for å finne hjelpemidler mot det. Blant annet har han vært med og prøvd ut om bruk av sinksulfat kan hindre fotråte. De lar dyrene stå med beina en liten stund i en vannblanding med sinksulfat.
Be the first to comment on "Erik med slekt fra Kalveland og Svineli lærer andre om kalver og svin (bokutdrag)"