En foreldreløs gutt gråt for sitt folk – misjonærene kommer

En ung, foreldreløs hawaiisk gutt, Opukahaia, klatret en dag i året 1809 opp ankerkjettingen til et skip og ba om å bli med til Nord-Amerika fordi noen kahunas (prester/medisinmenn) hadde holdt ham fanget. Han ble med skipet.

Kapteinen på skipet lot han få bo hos familien sin. En dag fant de gutten sittende på trappa til kapellet ved Yale College, gråtende fordi hans eget folk levde i uvitenhet.

Det førte til at han fikk undervisning så vel som opplæring på en misjonsskole i de kristne trosannheter. Opukahaia opplevde omvendelse til kristen tro og ble et eksempel for andre. Han oversatte Første Mosebok til hawaiisk og var også i gang med å lage en hawaiisk grammatikk og en ordbok.

Plutselig ble han syk og døde. Men før han døde, hadde han oppmuntret andre studenter på misjonsskolen til å tjene Gud hvor det enn måtte bli.
Dette medvirket til at det ble fortgang med å sende misjonærer fra USA til Hawaii. Misjonsselskapet ”The American Board of Commisioners for Foreign Mission of the Sandwich Islands Mission” ble dannet, og i 1820 reiste en gruppe misjonærer til Hawaii.

Leder for misjonærflokken var Hiram Bingham. Sammen med sine kolleger, som ble flere og flere etter som årene gikk, gjorde de en omfattende innsats på flere ulike felter. Misjonærene fordelte seg på de ulike øyene, forkynte og bygde kirker. Mest kjent ble Kawaiaho-kirken i Honolulu.

Også et omfattende skoleprogram ble satt i gang. I løpet av en ti års tid hadde over 50.000 unge hawaiiere gått på disse skolene.

Flere og flere av bøkene i Bibelen ble oversatt til hawaiisk foruten at misjonærene utgav andre bøker og til og med startet en avis på hawaiisk. Alt i alt gjorde de en stor innsats for hawaiisk språk.

Misjonærene holdt seg til den kalvinske lære, og må kunne regnes som strenge puritanere i sin livsførsel. De var i sterk opposisjon til den hawaiiske levemåte, fra nakenhet og huladans til incest blant kongelige og andre. Med sitt syn på samliv mellom mennesker og ikke minst prostitusjon, fikk de mange fiender, særlig blant handelsmenn og sjøfolk.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "En foreldreløs gutt gråt for sitt folk – misjonærene kommer"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*