David Kalakaua – lystig konge med sans for hawaiisk kultur og tradisjon (bokutdrag)

David Kalakaua ble den nye kongen i 1874. Han var dermed konge da de mange norske immigrantene kom til Hawaii i 1881.

Hans hustru hette Kapiolani. Hun hadde litt hvitt blod i årene siden hennes bestefar var John Young, engelskmann som ble igjen på Hawaii i 1890. Han var rådgiver for kong Kamehameha I.

Kapiolani var utsending for Hawaii til den engelske dronning Victorias jubileum i 1877. Hun så utviklingen som ledet til at de innfødte hawaiiere ble stadig færre, og var bekymret for tendensen. Hun opprettet et medisinsk senter for barn og mødre. Hun levde til 1899.
Ekteparet kledde seg flott og satte stor pris på festligheter. Begge var sterkt opptatt av den ekte hawaiiske kultur og gjorde hva de kunne for å bevare huladansen og hawaiiske skikker, til motstand fra misjonærene. Kongen var belest, diktet, komponerte og skrev sanger, spilte poker, og satte ekstra pris på en dram. Hans stil var ikke ulik europeiske kongers.

Han dannet et selskap der bare hawaiiere kunne bli medlem, kalt Halke Naua, som skulle arbeide for en oppblomstring av Hawaiis gamle vitenskaper kombinert med fremskritt i den moderne vitenskap, kunst, litteratur og filantropi.

I hans tid ble det flotte slottet Iolani bygd i Honolulu. Det stod ferdig i 1882 og er i dag det eneste kongelige slott i USA.

Til Iolani inviterte han både til selskaper og hula. Og en uforglemmelig høytidelighet ble holdt i februar 1883, da han kronet seg selv til konge – ikke ulik enkelte europeiske statsoverhoder.

Han drømte om et storrike i Stillehavet med seg selv som øverste regent.

I hans regjeringstid, i 1876, ble en meget viktig gjensidig traktat med USA undertegnet. Den omfattet blant annet eksport av sukker til USA. Traktaten gav Hawaii betydelige fordeler for eksport, men samtidig måtte kongen svelge den sure pille å gi USA rettigheter i Pearl Harbor.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "David Kalakaua – lystig konge med sans for hawaiisk kultur og tradisjon (bokutdrag)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*