“Som liten lekte jeg at jeg var en viking”
Det er Carl Evensen, i dag professor på Hawaii Universitet, som forteller dette. Han har siden han var liten vært klar over at han var norskættet, noe ikke minst faren har vært opptatt av. At etternavnet er norsk, har minnet dem om deres norske opphav. Selv er han en kvart nordmann.
For en del år siden kom en norsk journalist for å skrive om dem, noe som førte til at de ville finne ut mer om slekten. De fikk også brev fra Bjørn Terje Schou, som er i slekt med dem og som visste han hadde familie på Hawaii.
Carl Evensens tippoldefedre reiste med Musca. Familien bestod av Andreas Evensen, 31 år, fra Skoger (Skouer), kona Gunhild Marie (Johannessen), 35 år, født på Bysætra i Rausjø, Enebakk, samt barna Johan, 9, Caroline Elise, 6, døde om bord på Musca ifølge skipslisten, Christen, 4, og Carl Theodore, 2 år. Også han døde under overfarten ifølge skipslisten.
Johan (John) giftet seg med Hulda Elisabet Gundersen. Også hun var immigrant, og kom med samme skip som familien Evensen. Hennes foreldre var Halvor Gundersen fra Vestfossen og Elise Kathrine (Eriksen), født i Hof prestegjeld. Hulda Elisabet var bare fire år da hun emigrerte. Hun levde til 1974, og var trolig den av emigrantene som levde lengst.
Carl er stolt over sin norske arv, men det er han også av de andre røttene han har.
For Carls slekt er ikke bare norsk. Hans far Albert var halvt norsk etter faren, halvt tysk etter moren. Albert giftet seg med Laura Elizabeth Keali’ikaumealani, som var en blanding av skotsk, engelsk, cherokee indianer og hawaiisk. Hennes stamtavle går trolig tilbake til både de religiøse lederne (kahunas), så vel som høvdingeslektene på øya Hawaii (alii). Muligens går rekken tilbake til Liloa, som kanskje var den første konge på Hawaii.
Siste navnet til Laura Elizabeth, Keali’ikaumealani, betyr muligens ”fyrstinnen som slo seg ned blant himmelske ting.” Til daglig ble hun kalt for Betty.
Carls eldste bror har fått navnet William Winfield Keali’inohopono. Sistnevnte navn betyr muligens ”høvdingen som sitter fint.” De kaller ham for Pono. Selv har Carl, som ser typisk norsk/tysk ut, men er en åttedels hawaiisk, fått som mellomnavn familienavnet Imaikalani. Det er et gammel navn som kan bety ”nesten himmelsk.” Og Carls søster har fått morens navn Keali’ikaumealani i tillegg til Laura Linda. De kaller henne for Mealani.
Tilhører Judd-slekten
Familien Evensen tilhører også Judd-slekten. Gerit Judd kom til Hawaii som misjonslege i 1828. Etter flere år som misjonslege fikk han flere sentrale stillinger i regjeringen i 1840-årene.
Carl Evensen forteller at på fakultet på Hawaii Universitet i Honolulu er det ansatte fra en rekke land.
Be the first to comment on "Av norsk vikingætt og hawaiisk høvdingslekt (bokutdrag)"