Audun Davik – lommekjent på Hawaii (bokutdrag)

Han burde bli offisiell norsk guide på Hawaii, Audun Davik fra Bremanger. For det er utrolig hvor mye kunnskap om øyer og folk han har ervervet seg, selv om han bare har bodd fast på Honolulu siden 1989. Han har hatt avgjørende betydning for at denne boken er blitt til.

Da han skulle pensjoneres etter mange års tjeneste i Østen, så han på tre alternativer: Florida, California og Hawaii. Han valgte det behagelige klimaet på Hawaii, eller rettere Waikiki på øya Oahu der Honolulu ligger. Valget har han ikke angret på.
Audun hadde etternavnet Sigdestad da han i 1957 emigrerte til USA og slo seg ned i norske Brooklyn. Han var da utdannet ingeniør fra den tekniske skolen i Køping i Sverige.

Oljevirksomhet

I 1972 begynte Audun i det amerikanske oljeselskapet ARCO. Han arbeidet på en plattform for oljeutvinning. De hadde oppdrag også i Indonesia, og Audun sa ja til å jobbe for dem der. De siste årene var han teknisk sjef på en boreplattform.

Audun kjente ingen på Hawaii da han flyttet dit. Men har senere fått kontakt både med nordmenn så vel som andre beboere. Men kontakten med Norge er ikke brutt. Omtrent annet hvert år tar han turen til Davik.

Norske innvandrere

I flere år feiret nordmenene i Honolulu 17. mai, men så ble det slutt. I 2003 begynte de igjen og var samlet hjemme hos den norske konsulen i Hawaii, Nina Fasi.

– Og vi feirer olsok og Lucia og jul med norske flagg på juletreet, sier Davik.
Hawaii er stort sett glemt i norsk utvandringshistorie.
Verken Davik eller de andre norske har hørt om at det har vært besøk av noen representant fra det offisielle Norge, den norske regjering eller Stortinget.

Men det var et tallrikt norsk besøk for mange år siden idet Sølvguttene besøkte Honolulu. Og en betydelig begivenhet er det når det årlige maratonløpet i Honolulu arrangeres. Da er alltid nordmenn med, og dem prøver de fastboende å gjøre ekstra stas på.

Bokutdrag fra “Aloha – fra glemte nordmenn på Hawaii”.
Vennligst klikk her for å kjøpe e-boken:

Be the first to comment on "Audun Davik – lommekjent på Hawaii (bokutdrag)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*